Паметникът на Бузлуджа (официално име Дом-паметник на БКП) е популярното име на

...
Паметникът на Бузлуджа (официално име Дом-паметник на БКП) е популярното име на
Коментари Харесай

Паметникът Бузлуджа – едно от най-интересните изоставени места в света

Паметникът на Бузлуджа  (официално име Дом-паметник на БКП) е  популярното име на най-големия и деологически паметник на тоталитарния комунистически режим в България. 

Архитектурата му е описвана  като жертвен поднос и колона,  символизиращи разпрострат байрак и венец в чест на Българската комунистическа партия. Издигнат е през 1981 година на връх Хаджи Димитър. До паметника са прекарани асфалтови пътища от връх Шипка и от основния път Стара Загора - Русе.
 15-те най-удивителни крепости в Европа (един от тях е в България)  15-те най-удивителни крепости в Европа (един от тях е в България)  15-те най-удивителни крепости в Европа (един от тях е в България)  15-те най-удивителни крепости в Европа (един от тях е в България)  image2_16x9.png Меркурий влиза в Риби: защо да внимавате и кои 3 зодии ще преживеят сериозна смяна На фокус
Художественото оформление на Дома-паметник  лишава 18 месеца и в него взимат присъединяване над 60 създатели.

След рухването от власт на Тодор Живков и политическите промени в България от ноември 1989 година положението на паметника се утежнява фрапантно .

 През 1992 година паметникът е одържавен по Закона за одържавяването на имуществото на Българска комунистическа партия и запечатан.

 g Thinkstock

Сградата стартира да се разрушава, чупят се стъкла, изкъртват се мозайки, орнаменти и други детайли от структурата на паметника.

През 2020 година, откакто две години доброволци събират средства, започва реставрация на монумента, предава NOVA. Благодарение на напъните им неповторимите мозайки бяха избавени и предпазени преди началото на зимата.
 5 хрумвания за сантиментална отмора в България  5 хрумвания за сантиментална отмора в България  5 хрумвания за сантиментална отмора в България  5 хрумвания за сантиментална отмора в България
Мозайките на Бузлуджа, разположение на 1000 кв. м, са най-голямото пано от подобен тип в Европа. Състоянието им обаче беше пагубно, а за съхранението им бяха построени защитни уреди към тях.

 g Thinkstock

„ Преди две години, преди да стартира планът, мозайките бяха в сериозно положение, те безусловно се разпадаха, имаше действителен риск, да ги загубим окончателно. Сега сме извънредно щастливи, че мозайките и в двата кръга са нормализирани и защитени от защитния заслон. Успяхме да завършим навреме преди зимата ”, изясни  Никифор Харалампиев, който е гл. помощник в катедра „ Реставрация ” на Националната художествена академия. Само за външния мозаечен кръг са употребявани 600 кв. м. профилиран текстил, който да защищава от вятър и влага паната.
 Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта
Монументът на връх Бузлуджа  няма статут на монумент на културата.  Въпреки всичко паметникът попада в класацията  „ Най-красивите изоставени места в света “, като запечатва в себе си загатна за една ера.

Още фотоси на паметника разгледайте в галерията ни:
 Паметникът Бузлуджа - изоставено удостоверение на предишното  Паметникът Бузлуджа - изоставено удостоверение на предишното  Паметникът Бузлуджа - изоставено удостоверение на предишното  Паметникът Бузлуджа - изоставено удостоверение на предишното
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР